Béatrix en Constantijn. De briefwisseling tussen Béatrix de Cusance en Constantijn Huygens 1652-1662 van Ineke Huysman en Rudolf Rasch.

Béatrix de Cusance (1614-1663), Hertogin van Lotharingen en Constantijn Huygens (1596-1687), Heer van Zuilichem, diplomaat, dichter en musicus, waren in veel opzichten elkaars tegenpolen. Het is opmerkelijk hoe goed Constantijn en Béatrix het met elkaar konden vinden. Ruim tien jaar hebben zij intensief met elkaar geschreven tussen ontmoetingen in Antwerpen, Den Haag en Brussel door.

De correspondentie die in dit boek bijeen is gebracht bestrijkt alle aspecten van hun leven, van hun liefhebberijen zoals muziek, dichtkunst, schilderkunst en snuisterijen, hun familieleven, tot hun maatschappelijke positie en de politieke toestand om hen heen. De oorspronkelijk in het Frans geschreven brieven worden in dit boek ook gepresenteerd in een toegankelijke en goed leesbare Nederlandse vertaling.

Béatrix en Constantijn is uitgegeven door uitgeverij Boom in samenwerking met het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Van 6 november 2009 tot en met 6 februari 2010 is het boek verkrijgbaar voor € 23,80 i.p.v. € 29,50, zie ook de website van het ING.