Jubileumuitgave van Bordewijks ‘roman van een zender’, vijfenzeventig jaar na verschijning.

Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Bint komt Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met een fraaie heruitgave, gebaseerd op de eerste druk uit 1934 en bezorgd door Wieneke ’t Hoen.

In haar nawoord gaat ’t Hoen uitgebreid in op de ontvangst en de betekenis van de roman. Bordewijks beschrijving van klas 4D, bijgenaamd ‘de hel’, kwam ? hem naast veel lof op felle kritiek uit onderwijskringen te staan. Eén citaat uit het nawoord:? ‘De heer Bordewijk moet wel een zielig verdraaide geest hebben, om zoo iets te kunnen schrijven en dus denken. Of hij lucht oude wrokgevoelens uit den schooltijd op deze walgelijke wijs.’

Bint is sinds 1934 altijd een veelgelezen boek gebleven, een klassieker. Met deze jubileumuitgave, in hedendaagse spelling, van toelichtingen voorzien en ook uiterlijk in een fris jasje gestoken, komt de bijzondere klas van de zoekende leraar De Bree opnieuw tot leven.

F. Bordewijk, Bint. Roman van een zender. Bezorgd en van een nawoord voorzien door Wieneke 't Hoen. Amsterdam (Nijgh & Van Ditmar), 2009 | ISBN 978 90 388 9284 9 |?€ 17,50