In de serie Bibliotheca Latinitatis Novae (BLN) is begin december een nieuw deel verschenen, met de Latijnse poezie van de 18e-eeuwse Schotse medicus en dichter Archibald Pitcairne.

Het deel werd bezorgd door Jack en Winnfred Macqueen (Edinburgh) en is uitgegeven door Koninklijke Van Gorcum BV. Op de website van de uitgeverij is een volledige inhoudsopgave van de editie te vinden, en de volgende introductie:

‘The Latin verse of the Scottish physician and surgeon Archibald Pitcairne (1652-1713) was once well-known? for its quality and for its support of the exiled British royal family of Stuart. Almost paradoxically, it also reflects the new world of Newtonian science. All his poetry is occasional, with a distinctive, often sardonic, turn of phrase. Selections were published in the eighteenth century, one afterwards included as an appendix to his collected medical writings. This is the first complete, critical edition and includes some recent discoveries. The editors have used all surviving texts, MS and printed.’

De serie Bibliotheca Latinitatis Novae werd in 1996 door een groep neolatinisten (uit Utrecht, Leiden en Cambridge) opgericht om iets te doen aan het ontbreken van een standaardserie voor Neolatijnse tekstedities. Inmiddels zijn zes delen verschenen en is een zevende deel in aantocht (Vitae of Rudolph Agricola, bezorgd door de Groningse neolatinist F. Akkerman). De serie heeft een eigen site: http://www.bln-series.eu/index.html.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met dr. Jan Waszink (Universiteit Utrecht/Erasmus Universiteit Rotterdam).

Archibald Pitcairne, The Latin Poems. Ed.? J. MacQueen and W. MacQueen, Assen (Van Gorcum), 2009 | 504 pagina's | ISBN 9789023245995 | € 64,50.