Het Henry III Fine Rolls Project verzorgt de uitgave van de fine rolls van Henry III. ‘Fines’ zijn een soort afkoopsommen of vergoedingen die de koning betaald werden voor bepaalde besluiten. De lijsten van die betalingen zijn een belangrijke historische bron. Op de site wordt een beperkt geannoteerde vertaling van de teksten (oorspronkelijk in het Latijn) en een hoge-resolutie facsimile aangeboden. Merkwaardigerwijs geen transcriptie; wel een uitgebreide index en zoekfunctionaliteit.

Een interessant aspect van het project is de koppeling die men creëert tussen TEI/XML bestanden (voor de tekst) en een ontologie in RDF/OWL. De ontologie beschrijft de objecten (personen, plaatsen, onderwerpen) die in de tekst worden genoemd, en de relaties tussen die objecten. Doordat de teksten aan de ontologie worden gekoppeld kan de ontologie fungeren als een index op het tekstmateriaal. Daardoor kunnen ook distributies van bepaalde verschijnselen in de tekst worden gevisualiseerd. Zie de plaatjes op de website, en deze presentatie op Digital Humanities 2007. Integratie van de ontologie in de website is kennelijk nog in de maak.

Geplaatst in middeleeuwen, rdf/owl, visualisatie, weblog digital humanities

Comments are closed.