De misère van kunstenaar Rik Wouters, de barones minnares van Maxim Gorki en het poëtische geflierefluit van Johan Daisne: u leest er alles over in de nieuwe Zuurvrij, het berichtenblad van het Letterenhuis.

In het Antwerpse Museum wordt hard gewerkt aan de expositie Dicht bij Elsschot, die op 29 mei wordt geopend. Deze overzichtstentoonstelling over leven en werk van Elsschot wordt samengesteld op basis van het archief van de schrijver, dat het museum vorig jaar verwierf. Curator Wieneke ’t Hoen licht alvast een tipje van de sluier en vertelt over haar ervaringen en plannen.

Over een andere bijzondere aanwinst schrijft Marc Somers: het gastenboek van mevrouw Otto Menzel. Het bevat brieven, handschriften, notities, tekeningen en stukjes partituur van de internationale culturele beau monde van eind 19e, begin 20e eeuw.

Verder worden aan de hand van onbekende documenten uit de collectie van het museum boeiende verhalen verteld over bekende, minder bekende en mysterieuze figuren uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, en zijn er de gebruikelijke overzichten van de voornaamste aanwinsten, bruiklenen en activiteiten.

Zuurvrij. Berichten uit het Letterenhuis, nummer 17 (december 2009), www.letterenhuis.be