Op twee november jl. is de nieuwe versie van de TEI Guidelines, intern bekend als ‘P5’, officieel gelanceerd. De richtlijnen van het Text Encoding Initiative zijn de belangrijkste standaard voor digitale tekstuitgave in de geesteswetenschappen. De nieuwe versie heeft een aantal geheel nieuwe onderdelen (bv. manuscriptbeschrijving, markup voor facsimiles, markup voor persoonsbeschrijving, namen en gebeurtenissen), en een aantal vergaand herschreven onderdelen. In veel opzichten (bijvoorbeeld het gebruik van verwijzingen) is aansluiting gezocht bij de XML-standaarden die ten tijde van het ontstaan van de TEI nog niet bestonden. Bovendien is een nieuw systeem ontwikkeld waarmee gebruikers van de TEI hun eigen elementen en attributen kunnen definiĆ«ren. Naast DTD’s (document type definities) kan nu ook gebruik gemaakt worden van veel krachtiger schematalen als die van het W3C en Relax NG.

Kortom, een behoorlijk gemoderniseerde collectie richtlijnen, die het waard is misschien nog eens te bekijken.

Geplaatst in tei, weblog digital humanities

Comments are closed.