Her en der al vermeld, maar voor de volledigheid ook hier: de beroemde liederenbank van Louis Peter Grijp van het Meertens Instituut (en van Camerata Trajectina), nu eindelijk online. In Neder-L doet Willem Kuiper verslag van de officiële opening, verricht door de grote verzamelaar van het Nederlandse lied, Ate Doornbosch.

In de liederenbank kan worden gezocht op titel, wijsaanduiding, auteur, bron en trefwoord. Met één klik kunnen na een zoekactie alle liederen op een bepaalde melodie worden opgevraagd (bijvoorbeeld alle liederen op de melodie van Doen Daphne d’overschoone maecht).

In de toekomst kan ook worden gezocht op strofevorm. Nu is dat nog alleen mogelijk na eerst een lied met de betreffende vorm te hebben geselecteerd.

Hier is (in de E-Data & Research van deze maand) een interview met Louis Grijp over de betekenis en mogelijkheden van de liederenbank.

Geplaatst in renaissance, weblog digital humanities

Comments are closed.