Het Archimedes-palimpsest is een manuscript uit de tiende eeuw dat voor een aantal werken van Archimedes onze enige bron is. (Archimedes is degene die ‘Eureka!’ uitriep nadat hij, in bad, ontdekte wat wij nu kennen als de ‘wet van Archimedes‘: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof ondervindt is gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof.)

Een aantal van de pagina’s van het manuscript is kort geleden leesbaar geworden, dankzij het gebruik van x-ray fluorescence imaging. Eerder was al wel gebruik gemaakt van multispectraalanalyse, maar op sommige pagina’s waren minaturen aangebracht die het onderliggende schrift geheel verborgen. Dankzij de röntgenstralen kan nu dwars door deze miniaturen worden heen gekeken. (Overigens zijn de miniaturen waarschijnlijk het werk van een twintigste-eeuwse vervalser!) Zie het persbericht.

Op de site van het Exploratorium (wetenschapsmuseum in San Francisco) staat een webcast die verslag doet van één van de cruciale sessies. Er is ook een hoge-resolutie afbeelding van één van de betrokken pagina’s beschikbaar.

[Update: Dit nieuws was niet heel vers. Dat hoeft niet altijd erg te zijn. Maar nu zie ik dat zelfs het NOS journaal me voor was, en dat is eigenlijk niet de bedoeling.]

Geplaatst in oudheid, weblog digital humanities

Comments are closed.