In de nalatenschap van Hugo Claus werd een schat aan materiaal aangetroffen. In maart 2011 verschijnt daaruit een selectie onder de titel De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus.

De nalatenschap van Hugo Claus, die op 19 maart 2008 vrijwillig uit het leven stapte, blijkt vrij omvangrijk. In een bericht van Jan Van Hove, journalist bij de Vlaamse dagbladen De Standaard en Het Nieuwsblad, wordt daarover het volgende gezegd:

‘Het archief van Claus, die twee jaar geleden overleed, is omvangrijk. Hij en zijn omgeving bewaarden zowat alles wat uit zijn hand kwam, ook kattebelletjes of papiertjes waarop hij zijn turnoefeningen noteerde. Zelfs zijn lidmaatschap van een Esperantoclub zat erbij. ‘‘Het was een chaos’’, zegt zijn weduwe Veerle Claus, die het materiaal hielp ordenen. De meeste papieren zaten in kartonnen dozen, die de schrijver volgden van het ene adres naar het andere.’

Omdat Claus zoveel bijhield, is zijn archief een goudmijn voor literatuuronderzoekers. Ongepubliceerde romans zitten er niet meer in, gedichten nauwelijks, maar wel talrijke versies die aan de gepubliceerde teksten voorafgingen. Bijzonder interessant zijn de dagboeken waarin je het ontstaan van bepaalde werken – onder meer het toneelstuk Vrijdag – kunt volgen.

Er is kortom voor tekstediteurs nog heel wat werk aan de winkel.

Het volledige krantenbericht vindt u hier.

Bron: De Standaard 23/12/2010

Comments are closed.