Een conferentie over lezen en uitgeven in het digitale tijdperk, in Amsterdam en Den Haag van 19 tot en met 21 mei 2011.

Het algemene begrip van wat een boek is, baseert zich op een eeuwen lange ervaring met de drukpers. Dit begrip is hard aan herziening toe. Het boek wordt ongebonden in de dubbele betekenis van het woord: het bevrijdt zich van het traditionele bindwerk  en het boek maakt zich los de beperkingen van de traditionele tekst. De hedendaagse multimediale inhoud en on-line vormen van auteurschap bieden totaal nieuwe vergezichten voor boekachtige functies en vormen. Niettemin moeten wij ook onderzoeken hoe de unieke vitale functies van gedrukt materiaal behouden kunnen worden.

Met de rijkdom van spannende nieuwe technische mogelijkheden, staat het boek nu wat eenzaam en zonder heldere contouren te wachten op een herdefinitie.  Kritisch gebruik van de nieuwe technieken moet leiden tot nieuwe modellen voor zowel lezen, schrijven, als uitgeven. Het hele concept “Boek”  moet heruitgevonden worden.

Met paneldiscussies, lezingen, workshops en zelfs een traditionele boekpresentatie brengt de Conferentie The Unbound Book schrijvers, lezers, bibliothecarissen, uitgevers, mediaonderzoekers en ontwerpers bij elkaar om samen de nieuwe rollen binnen dit veranderende landschap te benoemen.

Plaats & tijd:
19 mei 2011 Workshops: Hogeschool van Amsterdam
20 mei 2011 Conferentiedag 1: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
21 mei 2011 Conferentiedag 2: Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactieteam: Morgan Currie (Institute of Network Cultures), Joost Kircz (Hogeschool van Amsterdam), Geert Lovink (Institute of Network Cultures), Bas Savenije (Koninklijke Bibliotheek), Adriaan van der Weel (Rijksuniversiteit Leiden)

The Unbound Book is een initiatief van CREATE-IT Applied Research Centre van de Hogeschool van Amsterdam, Foundation Innovation Alliance (SIA -Stichting Innovatie Alliantie), Mondriaan Stichting, de groep Book and Digital Media Studies van de Universiteit Leiden, en het Institute of Network Cultures.

Lees verder alles op: www.e-boekenstad.nl/unbound/

Bron: website KB

Comments are closed.