Het was geen geheim, maar een persbericht van gisteren van het Van Gogh Museum kondigt nu officieel de nieuwe editie aan van de brieven van Vincent van Gogh. Er komt een boekuitgave en een digitale versie. Interessant is dat de digitale editie de meest volledige versie zal bevatten: alle brieven in de originele taal en in Engelse vertaling, een volledige facsimile, een uitgebreide inleiding, volledige annotaties, en tweeduizend illustraties van de kunstwerken die Van Gogh inspireerden en de kunstwerken die hij maakte.

Het Huygens Instituut is één van de initiatiefnemers van deze nieuwe editie, en we bouwen op het ogenblik aan de web-component daarvan. Eén van de uitdagingen: de beschikbare onderdelen van de brieven op een overzichtelijke manier naast elkaar kunnen plaatsen. Een andere uitdaging: de zoekmogelijkheden waar we aan denken (op tekst, op kunstwerk, op persoon, op afzender, etc.) zo aan te bieden dat de gebruiker niet de weg kwijtraakt. En nog één: de gebruiker duidelijke oriëntatiepunten te geven in het navigeren van de editie.

Oktober 2009 kunnen we het resultaat laten zien.

Geplaatst in 19e eeuw, beeldende kunsten, editie, weblog digital humanities

Comments are closed.