Info

Dirk Volckertsz. Coornhert speelde een belangrijke rol in de eerste jaren van de Nederlandse Opstand. Van oorsprong etser, drukker, notaris en secretaris van het Haarlemse stadsbestuur, ontwikkelde hij zich na gevangenschap en ballingschap vanaf 1576 tot een invloedrijk auteur, die zich sterk maakte voor godsdienstvrijheid en een humaner strafrecht. In deze editie zijn documenten over zijn leven verzameld, waaronder de stukken van zijn proces uit 1567-1568, alsmede een deel van zijn correspondentie.

Website

http://historici.nl/Onderzoek/Projecten/D.v.Coornhert1541-1590/index_html

Periode

16e eeuw

Dirk Volckertsz. Coornhert speelde een belangrijke rol in de eerste jaren van de Nederlandse Opstand. Van oorsprong etser, drukker, notaris en secretaris van het Haarlemse stadsbestuur, ontwikkelde hij zich na gevangenschap en ballingschap vanaf 1576 tot een invloedrijk auteur, die zich sterk maakte voor godsdienstvrijheid en een humaner strafrecht. In deze editie zijn documenten over zijn leven verzameld, waaronder de stukken van zijn proces uit 1567-1568, alsmede een deel van zijn correspondentie.