In het Journal of Learned Publishing schrijft Lisa Schiff over de ervaringen in de bouw van het het Mark Twain Project Online. Interessant om te lezen voor wie werkt aan een vergelijkbare editie, zoals wij doen aan de correspondentie van Vincent van Gogh.

Het Mark Twain Project heeft bijvoorbeeld een mooie functie voor ‘faceted’ browsen: een gelijktijdige selectie op meerdere criteria, zoals datum en correspondent. Wij zullen die mogelijkheid ook bieden, maar verborgen in een traditioneler zoekscherm. Ik denk dat wij dan weer wat meer zoekopties zullen bieden dan zij.

Een gebied waar wij het makkelijker hebben dan het Twain project is dat de Van Gogh correspondentie klaar is (behoudens eventueel nieuw ontdekte brieven). De brieven van Twain worden nog bewerkt, en de site heeft dus te maken met verschillende niveaus van ontsluiting die op een heldere wijze aan de gebruiker moeten worden aangeboden. Voor ons geldt dan weer dat we naast originele teksten ook een vertaling gaan aanbieden.

Geplaatst in 19e eeuw, editie, weblog digital humanities

Comments are closed.