CATMA is een programma, ontwikkeld aan de universiteit van Hamburg, voor het taggen en analyseren van tekst. De gebruiker laadt een tekst, kan die optioneel voorzien van zelf te definiƫren codes, en vervolgens kan hij zoeken. Het resultaat wordt getoond als lijst van treffers of in de context van het document. Bij de zoekactie kan gebruik worden gemaakt van reguliere expressies (wildcards), en kan worden geselecteerd op frequentie, op aangebrachte coderingen, of op vooraf gedefinieerde groepen. Krachtige selecties, gebaseerd op de mogelijkheden van TACT.

De tagging die wordt aangemaakt wordt opgeslagen in een TEI bestand dat gebruik maakt van stand-off markup. Prettig voor als meerdere mensen van hetzelfde bestand gebruik maken. Maar het eeuwige probleem van deze situatie is, dat als het basisbestand wijzigt, de tagging waardeloos wordt.

Potentieel een nuttig programma, maar de aangemaakte tagging zal lastig te integreren zijn in een bestaande web editie.

Geplaatst in annotation, tei, weblog digital humanities

Comments are closed.