Een erg mooie site, die een voorbeeld geeft van verschillende annotatievormen op een enkele tekst: http://www.engl.virginia.edu/OE/anthology/index.html.

De site geeft een aantal teksten in het Oud-engels. Bij de meeste teksten is aan elk woord een lemma gekoppeld, met standaard schrijfwijze en betekenissen; bovendien is steeds aangegeven wat de betekenis is van het woord op die plaats in de tekst, en worden getal, geslacht en naamval aangegeven.

Waar van toepassing zijn idiomatische uitdrukkingen afzonderlijk gemarkeerd en toegelicht. In sommige teksten is bovendien een toelichting op het niveau van het zinsdeel aanwezig, en kan de tekst ook beluisterd worden (in realaudio-formaat). Een tekst waarbij al deze annotatievormen aanwezig zijn is het fragment uit Genesis.

Een mooi voorbeeld van hoe verschillende annotatievormen op een overzichtelijke manier aan een tekst kunnen worden gekoppeld.

Geplaatst in educatief, middeleeuwen, weblog digital humanities

Comments are closed.