Een prachtige database, die garant staat voor urenlang bladerplezier: http://www.meertens.knaw.nl/volksverhalenbank/.

De Volksverhalendatabank bevat 31836 verhalen. Gedeeltelijk betreft het ‘traditionele’ verhalen over kabouters, reuzen en feeën, maar veel ruimte wordt ook besteed aan ‘Broodje Aap’-verhalen, en bijvoorbeeld viruswaarschuwingen. De tekst van de verhalen is doorzoekbaar, en de site is daarnaast ontsloten op verschillende soorten motieven, op verteller, datering, regio, etc. Sommige teksten (die als kwetsend ervaren kunnen worden) zijn overigens in de publieke versie niet toegankelijk.

In wat een ‘lexicon’ wordt genoemd, wordt een lijst getoond van motieven. Bij elk motief is een uitgebreide en lezenswaardige discussie aanwezig van het verhaaltype.

Geplaatst in 20e eeuw, editie, weblog digital humanities

Comments are closed.