Google introduceert een testversie van een speciale zoekservice gericht op wetenschappelijke gegevens: artikelen, rapporten, proefschriften, en sites met wetenschappelijk verantwoorde inhoud.

Ook zijn tot op zekere hoogte citaties naar werken geindexeerd. De software slaagt er vaak in om ook titel en auteur van het aangetroffen werk te tonen. Helaas gaat de link vaak naar een pagina van een tijdschrift, waar dan alsnog alleen een abstract (soms) ter beschikking is.

Een eerste indruk is dat deze zoekdienst duidelijk nog moet groeien – maar even duidelijk is dat het veel tijd kan schelen wanneer iemand alvast het kaf van het koren heeft gescheiden. Misschien is de inhoud vooralsnog vooral interessant voor beta’s.

Overigens blijkt hier ook wel een beperking van de ‘domme kracht’ manier van zoeken die Google heeft groot gemaakt: het zou wel erg prettig zijn om een zoekactie te kunnen beperken tot een titel, of een auteursnaam.

Geplaatst in diversen, weblog digital humanities

Comments are closed.