Een krachtig pleidooi voor het gratis en onbeperkt ter beschikking stellen van wetenschappelijke edities op het internet: Open Access und Edition: ‘Trotzdem erscheint es mir sinnvoll, nachdrücklich für die These dieses Referats zu werben, dass der “Nutzen des Edierens” erheblich größer wäre, wenn alle Editionen nach den Grundsätzen des “Open Access” frei im Internet zugänglich wären’.

De auteur, Klaus Graf, is historicus, en daarnaast de auteur van de weblog Archivalia. De weblog bevat berichten over archieven, digitalisatie en open access, vooral in het Duitse taalgebied.

In zijn pleidooi, een bijdrage aan het congres “Vom Nutzen des Edierens” (juni 2004) geeft Graf een overzicht van de ‘Open Access’-beweging en laat zien dat er ook voor geesteswetenschappers redenen genoeg zijn zich hierbij aan te sluiten. Er is geen reden om met belastinggeld vervaardigd werk (of het nu wetenschappelijke artikelen zijn of edities) niet vrijelijk aan het publiek ter beschikking te stellen.

Geplaatst in editie, weblog, weblog digital humanities

Comments are closed.