Een bibliotheek met gedigitaliseerde werken uit de geschiedenis van de mechanica. Een groot aantal werken, vanaf de oudheid tot en met de Renaissance: http://zope.mpiwg-berlin.mpg.de/archimedes/archimedes_templates.

Sommige boeken zijn als afbeelding aanwezig, andere zijn getranscribeerd; voor de meeste boeken zijn afbeeldingen én transcriptie aanwezig. In de transcripties zijn de meeste woorden gehyperlinkt naar een woordenboek (voorbeeld). Er bestaat een gelemmatiseerde zoekmogelijkheid voor een aantal talen, bijvoorbeeld voor het Latijn.

Uit de Nederlanden is Stevin de enige vertegenwoordiger (De Beghinselen der Weegconst, 1586). Aan de tekst is een Engelse vertaling gekoppeld. De transcriptie kan getoond worden inclusief of exclusief markup. Vanuit de transcriptie kan worden overgestapt naar de weergave van de facsimile.

Unieke optie in de facsimile weergave: het is mogelijk markeringen op de pagina te plaatsen. Het systeem genereert verwijzingen naar de pagina’s inclusief de markeringen: voorbeeld. Zo kunnen bijvoorbeeld docenten verwijzen naar de locaties in een boek waarop ze hun studenten attent willen maken.

Geplaatst in editie, middeleeuwen, oudheid, renaissance, weblog digital humanities

Comments are closed.