De KB heeft het Visboec van Adriaen Coenen gedigitaliseerd. Het Visboec is een prachtige verzameling wetenswaardigheden en afbeeldingen over zee en vissen uit het eind van de zestiende eeuw, opgetekend door de Scheveninger visser Adriaen Coenen.

De site bevat een volledige weergave, op hoge resolutie, van de 800 pagina’s van het boek. De afbeeldingen zijn traploos in te zoomen, en er kan automatisch worden gebladerd, in een aardige simulatie van daadwerkelijk bladeren. In het boek is een aantal rondleidingen gedefinieerd, waarin een thematische subselectie van de pagina’s wordt toegelicht (bijvoorbeeld: ‘Exotische dieren en vreemde volkeren’, ‘Wonderlijke wezens’, etc.).

De rondleidingen bieden de mogelijkheid om het handschrift te exploreren. Tegelijkertijd zeggen ze misschien ook iets over de aard van de site, die eerder museaal dan wetenschappelijk lijkt. Er lijkt geen poging gedaan om de inhoud van het boek systematisch te indexeren of de tekst te transcriberen.

Ik wil niet klagen, want het geheel is prachtig uitgevoerd en een genot om te bekijken. Maar toch een paar bedenkingen:
– er lijkt geen manier aanwezig te zijn om te hyperlinken naar een individuele pagina in het boek. Wie vanuit een andere site naar een het boek wil verwijzen kan alleen maar naar de beginpagina linken. Dat is niet erg gebruikersvriendelijk;
– het geheel is gebouwd in Macromedia Flash, en aan de gebruiker wordt daarvoor geen alternatief aangeboden. Niet iedereen heeft echter de beschikking over Flash, en, belangrijker, niet iedereen is ervan gecharmeerd (de gebruikelijke back- en forward-buttons werken bijvoorbeeld niet meer);
– als de rondleiding eenmaal is weggeklikt is hij niet meer terug te roepen (in Firefox; in Internet Explorer werkt dit wel).

Ondanks deze bedenkingen zeer aanbevolen.

Geplaatst in editie, renaissance, weblog digital humanities

Comments are closed.