Net als het hier eerder gesignaleerde zoekinterface van Google, Google Scholar, biedt nu ook Microsoft een toegang tot wetenschappelijke literatuur, Windows Live Academic.

Voor de geesteswetenschappen is hier nog weinig te halen; voor de aan informatica grenzende onderdelen van het vak is de situatie iets beter.

Maar het user interface is wel heel anders dan we tot voor kort associeerden met web pagina’s. Het gebruik van mouseovers om de informatie aan te passen geeft een onverwacht ‘levend’ gevoel aan de pagina’s. Detailinformatie over de zoekresultaten, inclusief abstracts, wordt zo getoond zonder de noodzaak van doorklikken. In dit opzicht is Windows Live Academic gebruikersvriendelijker dan Google Scholar. Een ander voordeel van Windows Live Academic: auteurs van artikelen zijn aanklikbaar voor een vervolg-zoekopdracht.

Overigens zit ook Google Scholar niet stil. Sinds kort bestaat de mogelijkheid de zoekresultaten te beperken tot recente artikelen. Voor gebruikers van sommige bibliotheken kunnen de resultaten wijzen naar de collecties van die bibliotheken. En de gegevens kunnen (net als overigens bij Windows Live Academic) worden gedownload in geschikt formaat voor citatie-managers als Endnote.

Zie ook The Single Box Humanities Search op de blog van Dan Cohen.

Geplaatst in diversen, weblog digital humanities

Comments are closed.