In haar presentatie van een corpus van Roland-teksten geeft Vika Zafrin een interactieve weergave van de aanwezigheid van personages, beelden en thema’s. Na selectie van een episode uit één van de teksten (in de rechterkolom van het scherm) wordt de tekst getoond (centraal) en een lijst van de personages, beelden en thema’s (links). De muis bewegen over de termen links laat de betreffende passages oplichten in de tekst. Klikken op de termen links selecteert de relevante episodes rechts.

Deze weergave maakt deel uit van Zafrins nog niet afgeronde dissertatie. Het moet niet beoordeeld worden als een voltooid werk. Maar waar de huidige weergave om schreeuwt is toelichting, een inbedding in een betoog over de rol van de thema’s die worden aangewezen in de teksten. Een voor de hand liggende vraag is ook hoe de teksten verschillen in hun gebruik van de thema’s. Een interface dat thema’s in teksten ontsluit, of andere aspecten, moet niet alleen de gegevens tonen op het elementaire niveau, maar ook aggregatie mogelijk maken naar verschillende inzichten.

Deze opmerkingen zijn geen kritiek op Zafrin: ze komen voort uit wat we zelf net geleerd hebben door ons werk aan EDITOR. Het is het soort dingen dat we zelf de ambitie hebben om te gaan realiseren.

Een deel van de toelichting geeft Zafrin overigens in haar doctoraalscriptie, ook online toegankelijk.

Geplaatst in annotation, humanities computing, middeleeuwen, weblog digital humanities

Comments are closed.