Het Deutsches Textarchiv, zo meldt men op de TEI discussielijst, “aims at establishing a core corpus of the most important works in the German language dating from about 1650 until 1900”. De eerste 113 edities zijn nu beschikbaar.  

De site maakt een gedegen indruk. Alle werken zijn beschikbaar als tekst, als beeld, of in een combinatie. Teksten kunnen worden gedownload als HTML en als  XML. Auteurs worden geïdentifieerd via hun ingang in de Deutsche Nationalbibliothek, en via een auteurspagina is alles van de betreffende auteur te vinden. Auteurs zijn gelinkt aan hun ingang in Wikipedia. Er zijn uitgebreide zoekmogelijkheden, waaronder zoeken in titels en zoeken in een enkel boek, zoals dat hoort. De zoektechnologie houdt rekening met verbogen vormen.

Verder is er de mogelijkheid om een uitsnede uit een pagina te maken en elders via een link op te roepen. Er is een beperkte annotatiefaciliteit, waar de annotatie merkwaardigerwijze gehecht wordt aan een fragmentje van de fysieke pagina. Annotaties op een boek lijken alleen in de context van het betreffende boek op te vragen.

Fraai en veelbelovend!

Geplaatst in digitale bibliotheek, weblog digital humanities

Comments are closed.