Eén van de dingen die we met digitale edities mogelijk willen maken is samenwerking: lezers die met hun commentaar de editie verrijken. Interessant is het te zien hoe dergelijke samenwerking bij de documentatie van open source software inmiddels staande praktijk is.

In de PHP documentatie, bijvoorbeeld, komen ‘user contributed notes’ onderaan de pagina terecht. Vaak zijn het nuttige aantekeningen, maar omdat de notes allemaal onder elkaar staan kan het even duren voor je iets gevonden hebt dat voor jouw situatie relevant is.

Van de PERL documentatie is een geannoteerde vorm beschikbaar op AnnoCPAN. De annotaties hier zijn geankerd op het niveau van de alinea. Ze kunnen dus getoond worden op de plaats waarop ze betrekking hebben. Zie hier voor een voorbeeld.

Overigens geldt ook hier het probleem dat bij digitale annotaties altijd terugkeert: wat te doen wanneer het document dat geannoteerd is wijzigt? Bij software, waarvan immers geregeld nieuwe versies uitkomen, is dat probleem natuurlijk aanmerkelijk acuter dan bij edities zoals die van het Huygens Instituut.

Geplaatst in annotation, weblog digital humanities

Comments are closed.