De DBNL bericht de beschikbaarheid van al weer een serie nieuwe teksten.

Mooi! Maar eerst een woord van kritiek. Het moet me van het hart dat als ik van de site van de DBNL gebruik maak, en dat doe ik geregeld, ik steeds vaker een serieuze zoekmogelijkheid mis. Waarom kan ik niet op tekst zoeken binnen een boek? Of binnen een selectie van boeken? (Bijvoorbeeld: zoeken in alle teksten uit de Gouden Eeuw? Of alleen in kinderboeken?) Waarom kan ik niet met een druk op de knop frequentielijsten van woorden in een bepaalde tekst of in een bepaald tijdvak krijgen? Waarom wordt er gezocht in de HTML-bestanden (waar samenhangende teksten in stukken zijn geknipt)? Waarom niet een zoekactie waar secundaire literatuur wordt uitgesloten?
Voor een prachtige tekstverzameling als de DBNL is een volwassen zoekmogelijkheid geen luxe.

En dit is dan de oogst van deze maand:

Geplaatst in editie, weblog digital humanities

Comments are closed.