De ‘Freiburger Anthologie – Lyrik und Lied‘ is een database met liedteksten en gedichten. Een door de DFG gesteunde tweede versie is onlangs online gegaan. Van de voorpagina: ‘Gedichte und Lieder zu edieren und zu kommentieren ist das Ziel von www.lyrik-und-lied.de. Geboten werden hier nicht nur verschiedene, wirkungsgeschichtlich relevante Fassungen, sondern auch Kommentare und bibliographische Hinweise.’

Inderdaad geeft de database van een groot aantal liederen en gedichten de tekst van meerdere bronnen. Vaak is ook een afbeelding van de bron aanwezig. Voor de liederen is dat de enige manier waarop ook de melodie toegankelijk is. Voor veel teksten is een kort commentaar aanwezig. Soms is er ook een vormtechnisch commentaar en een bibliografie. Interpretatief commentaar zou er wel moeten zijn, maar tref ik niet direct aan.

Een uitgebreide toelichting: Klemens Wolber/Jochen Knaus: ‘Die alte und die neue Freiburger Anthologie – Eine anthologische Lyrikdatenbank‘. In: Jahrbuch für Computerphilologie 6 (2004).

Gezien bij Archivalia.

Geplaatst in editie, weblog digital humanities

Comments are closed.