Footnote beschrijft zichzelf als ‘the place for original documents online’. Bezoekers kunnen historische documenten zoeken, en in sommige (hoeveel?) gevallen ook bekijken. Geregistreerde gebruikers kunnen documenten annoteren en uploaden. Op member pages kunnen ze hun onderzoek of interesse in de documenten beschrijven. Om andere documenten te bekijken is een betaald lidmaatschap nodig ($99 per jaar).

De Amerikaanse National Archives stellen een grote hoeveelheid digitaal materiaal via Footnote beschikbaar. Het betreft hier materiaal dat kennelijk op kosten van Footnote wordt gedigitaliseerd, en in eerste instantie door Footnote wordt geëxploiteerd. Na vijf jaar komt het materiaal gratis beschikbaar via de site van de National Archives. Op het moment betreft het, lijkt het, vooral ouder materiaal uit de Amerikaanse revolutie, de burgeroorlog, etc.

Dan Cohen stelt op zijn weblog een aantal vragen over de copyright-aspecten hiervan. Zou het mogelijk zijn om iets te verdienen met de annotaties van derden? Ik zou ook wel willen weten of ik de informatie die ik als lid toevoeg nog op één of andere manier kan exporteren. In elk geval geven de gebruiksvoorwaarden aan dat Footnote de user submissions ‘in any media format and through any media channel’ mag hergebruiken. Ik vraag me af of ik mijn annotaties aan ze zou toevertrouwen. In elk geval een interessant initiatief.

Geplaatst in community created content, weblog digital humanities

Comments are closed.