Met ingang van 1 maart online beschikbaar: het Gruuthuse handschrift. Dit juweel van de Middelnederlandse letterkunde, onlangs door de KB aangeschaft, is nu volledig digitaal toegankelijk, dankzij een gezamenlijke inspanning van KB en Huygens Instituut. Deze digitale uitgave is een voorschot op de wetenschappelijke uitgave, die bij het Huygens Instituut in voorbereiding is.

De uitgave komt in twee varianten: een HTML– en een Flash-versie. In beide versies zijn afbeeldingen van alle pagina’s beschikbaar en een volledige tekst. De tekst is diplomatisch, wat wil zeggen dat het handschrift zo precies mogelijk wordt gevolgd, ook waar de spelling voor ons ongebruikelijk is of de tekst kennelijk fouten bevat. Een toegankelijker versie van de tekst komt beschikbaar in de volledige editie. In de HTML-versie staat ook een transcriptie van de muzieknotatie in het handschrift. In de Flash-versie zijn rondleidingen beschikbaar. In de inleiding vertellen onderzoekers Herman Brinkman en Ike de Loos over het ontstaan van het handschrift, het waarschijnlijke gebruik van de teksten, de reconstructie van de muzieknotatie, etc. Een deel van de muziek kan ook beluisterd worden; een aantal stukken is speciaal voor deze site opgenomen. Over een paar dagen komt ook een (beperkte) zoekmogelijkheid ter beschikking.

Geplaatst in editie, middeleeuwen, weblog digital humanities

Comments are closed.