De alomtegenwoordige netwerkmogelijkheden worden nu ook omhelsd door USA Today: lijsten van meest populaire berichten, de mogelijkheid om commentaar toe te voegen, een knop om berichten aan te bevelen aan de andere lezers, een profielpagina, een ‘avatar’, de mogelijkheid boodschappen uit te wisselen, de mogelijkheid fotos te uploaden, een ‘community center’, tagging: is dit nog een krant?

Marie-José Klaver bericht over Sociale netwerken voor boeken en muziek – ‘netwerken die ergens over gaan’, zou je kunnen zeggen. Interessant voor wie wil bestuderen hoe groepen en boeken populair worden. Het aardige is dat dankzij deze netwerken veel leesgedrag plotseling bestudeerbaar wordt. Ook van de interactie tussen boekenliefhebbers worden nu gegevens vastgehouden, waardoor het mogelijk wordt om veel meer dan vroeger onderzoek naar receptie van boeken te baseren op empirische gegevens.

En Geoffrey Rockwell wijst op een bericht over Netscape oprichter Marc Andreessen, die werkt aan een netwerk site waar leden hun eigen netwerk kunnen bouwen, Ning. Twee willekeurige groepen die ik aanklik: een groep voor geïnteresseerden in library 2.0 en een groep voor Connoisseurs of microbrews. Het hoeft niet altijd ergens over te gaan…

Geplaatst in community created content, weblog digital humanities

Comments are closed.