Tim o’Reilly schrijft een razend enthousiaste blogpost over Freebase.

Freebase is een database en een encyclopedie ineen. Freebase ‘weet’ van bepaalde typen objecten (bijv. bedrijf, plaats, persoon) wat voor soorten informatie (bijv. oprichtingsdatum, hoofdkwartier, omzet) van toepassing zijn. Het systeem legt ook relaties: wanneer je bij een werk aangeeft wie de auteur is, wordt omgekeerd bij de auteur het werk toegevoegd. Deze categorieën en relaties zouden door de gebruiker kunnen worden aangevuld.

Spannend! Het ongestructureerde karakter van de Wikipedia is een grote beperking; meer structuur kan het een rijker en nuttiger hulpmiddel maken. Tegelijkertijd is het gebrek aan structuur misschien ook datgene waardoor iedereen kan en wil meedoen. Het bedenken van gegevensstructuren is niet iedereen gegeven. Maar goed, dat dachten we van het schrijven van artikelen in een encyclopedie ook (en het is ook waar, maar toch is de Wikipedia iets indrukwekkends geworden).

Iets vergelijkbaars, maar voorzichtigers: dbpedia. dbpedia wil de gestructureerde gegevens die er al zijn uit de Wikipedia lichten en als database toegankelijk maken. Zodat je vragen kunt stellen als: wie werd er beïnvloed door Friedrich Nietzsche? Of: noem me componisten van fimmuziek geboren in 1965.

Sommigen noemen dit web 3.0: dankzij gestructureerde, gecategoriseerde gegevens kunnen machines gevanceerdere vragen voor ons beantwoorden (voorheen bekend als het semantisch web).

Dank aan Marie-José Klaver voor de verwijzing.

Geplaatst in community created content, weblog digital humanities

Comments are closed.