Eindelijk een poging om vanuit Europa iets tegenover de dominantie van de Googles te stellen: Europeana, ‘de Franse bijdrage aan de Digitale Europese Bibliotheek’. Een beta-versie waarin nu 12000 documenten ter beschikking zijn. De ambitie is om de komende jaren 100000 werken per jaar toe te voegen. De boeken zijn volledig doorzoekbaar, er zijn inhoudsopgaven op pagina-niveau en thumbnails (helaas van maar tien pagina’s tegelijk). Voor de echte inhoudsopgaven is wel een knop aanwezig, maar die lijkt niet te functioneren.

Het gebruikersinterface is modern – veel losse venstertjes die je heen en weer kunt slepen. Je moet ervan houden. Ik vind ze nogal in de weg zitten. Wel erg handig is de mogelijkheid binnen een serie zoekresultaten aan de hand van een menuutje nadere selecties te maken op taal, auteur, tijdvak en herkomst. (Helaas geen mogelijkheid om dergelijke selecties vooraf aan te geven, wat voor een bibliotheek toch wel heel bedenkelijk is).

Geen Nederlandstalige boeken beschikbaar, maar wel bijvoorbeeld de Oeuvres complètes de Christiaan Huygens.

Geplaatst in digitale bibliotheek, weblog digital humanities

Comments are closed.