Het Canonical Text Services Protocol is een protocol waarmee applicaties passages kunnen opvragen uit digitale teksten. Het protocol is bedoeld voor gebruik in digitale bibliotheken: de lezers van de teksten behoeven niet meer de website van de digitale bibliotheek te bezoeken, maar kunnen ook van de teksten kennisnemen via andere diensten.

Zo kan bij een verwijzing in een wetenschappelijk artikel automatisch de corresponderende tekst worden opgehaald, of kan een bewerking van een tekst op een andere site ter vergelijking de oorspronkelijke versie tonen. Een annotatieprogramma kan van zulke diensten gebruik maken om de besproken teksten te kunnen laten zien.

Het Canonical Text Services Protocol maakt deel uit van een serie initiatieven van het Center for Hellenic Studies aan Harvard. De visie op digitaal publiceren en de digitale bibliotheek die eraan ten grondslag ligt, wordt uiteengezet in een lezenswaardig artikel Digital publication for digital libraries van Neel Smith.

Geplaatst in digitale bibliotheek, weblog digital humanities

Comments are closed.