Daniel J. Cohen is een vooraanstaand historicus, actief in ontwikkelen van en het denken over digitale werkmethoden in de geschiedenis. Hij is onder andere, met Roy Rosenzweig, auteur van Digital History: A Guide to Gathering, Preserving, and Presenting the Past on the Web, verkrijgbaar als boek en online.

In Perspectives publiceert hij nu een artikel ‘Zotero: Social and Semantic Computing for Historical Scholarship‘. Hij vestigt er de aandacht op hoeveel kennis in het gewone wetenschappelijke proces onder water blijft: aantekeningen, leesverslagen, weetjes over relevante literatuur, leeslijsten, etc., en noemt een aantal initiatieven waarmee dergelijke gegevens voor derden beschikbaar komen. Met Penntags kunnen bijvoorbeeld medewerkers en studenten van de universiteit van Pennsylvania de werken in de catalogus (en andere werken) voorzien van aantekeningen en tags die voor anderen zichtbaar zijn. Vergelijkbare initiatieven zijn CiteULike en Connotea.

Samen met anderen werkt Cohen aan de ontwikkeling van Zotero. Zotero is (nu nog) een reference management programma, vergelijkbaar met Endnote, maar geheel georiënteerd op het web. Zotero is een plugin voor de Firefox web browser. In Zotero verzamelen onderzoekers niet alleen de puur bibliografische gegevens, maar ook aantekeningen en tags bij de opgeslagen items. In het genoemde artikel kondigt Cohen de komst aan van Zotero server, een centrale lokatie waar gebruikers van Zotero hun bibliografische data, met de tags en aantekeningen, kunnen opslaan.

En dan?

“The benefits of such networking and the emphasis on semantic entities like books, articles, and letters opens up new possibilities for scholarly communication. A group of historians interested in a topic (…) will be able to build a bibliography of important works in their field collaboratively, which then could be shared with students. Scholars will be able to track more easily publications of interest in their fields and hear of archival documents newly discovered or scanned by other Zotero users, based on tags, recommendations, and the holdings of personal collections. Historians from around the globe will be able to combine virtually to annotate a primary source that has just been digitized and placed online. Most intriguingly, this interaction of people, tools, and resources—what we might call an “ecology of scholarship” (which undoubtedly will include software other than Zotero)—perhaps will lead to the discovery of new knowledge by aggregating and analyzing our shared wisdom.”

Geplaatst in community created content, weblog digital humanities

Comments are closed.