De Wikipedia Trust Coloring Demo van het UCSC Wiki Lab is een poging om de betrouwbaarheid van Wikipedia-tekst te visualiseren. Als maat voor betrouwbaarheid wordt gebruik gemaakt van statistische gegevens over de levensduur van de tekst die door de betreffende auteur in het verleden in de Wikipedia geplaatst is. Worden je teksten meestal door anderen gerespecteerd, dan is je tekst in deze demo wit; als anderen jouw bijdragen vaak direct weer verwijderen, dan is je tekst licht of donkerder oranje.

In het paper ‘A Content-Driven Reputation System for the Wikipedia‘ hebben B. Thomas Adler en Luca de Alfaro laten zien dat op die manier gedefinieerde betrouwbaarheid een voorspeller is voor de kwaliteit van toekomstige bijdragen. Omdat van elk artikel in de Wikipedia de edit-geschiedenis wordt bijgehouden, kan precies worden nagegaan welk woord in de tekst door welke auteur is geïntroduceerd.

Voor de lezer van een artikel is het interessant om te weten of er een reden is bepaalde delen van een artikel minder te vertrouwen. Men speculeert ook over de mogelijkheid om dit soort gegevens te gebruiken voor het beheer van de wikipedia, bijvoorbeeld door bewerkingen door auteurs met lage ‘trust’ automatisch te signaleren voor review, of door voor het bewerken van omstreden artikelen een bepaalde trust-rating te eisen.

In wijder perspectief is dit een opmerkelijke illustratie van wat je kunt doen als je gegevens over de totstandkoming van een tekst in elektronische vorm ter beschikking hebt. Het bevestigt één van de belangrijke thesen uit ‘Hamlet.doc? Literature in a Digital Age‘, een recent artikel van Matthew Kirschenbaum in de Chronicle of Higher Education.

Geplaatst in community created content, weblog digital humanities

Comments are closed.