Van het Google Books team komt een hele serie aankondigingen van nieuwe mogelijkheden.

Google Books in Google Earth
Al eerder signaleerden we de kaarten die in Google Books in een oogopslag de locaties tonen die in een bepaald boek voorkomen (‘Places mentioned in this book’). Nu heeft men het proces omgedraaid: in Google Earth kunnen de plaatsen getoond worden die genoemd worden in de boeken in Google Books. Zie deze post voor een toelichting. (Om in een Nederlandstalige installatie de gegevens te zien te krijgen moet je switchen naar Engels: kies onder Opties, tab Algemeen, voor taal Engels in plaats van de systeeminstelling. Vervolgens kun je onder ‘layers’ (links onderin) bij ‘featured content’ de ‘Google Book Search’ aanvinken). In Nederland is er overigens nog niet zo heel veel te zien, en wat te zien is komt vooral uit Engelstalige boeken.

Google lit trips
Een andere letterkundige toepassing van Google Earth biedt men bij Google lit trips. Google lit trips heeft hulpbestanden om in Google Earth de routes van beroemde reisboeken zichtbaar te maken (bijvoorbeeld de reizen van Candide of van Aeneas).

Bewaren en delen van knipsels uit boeken
Eén van Google’s andere diensten is Google Notebook. Bij de boeken in Google Books verschijnt tegenwoordig een icoontje waar je op kunt klikken, om vervolgens met de muis een selectie uit de getoonde pagina te maken; die selectie kun je, als beeld of tekst, opslaan in je Google Notebook (als je daar een account hebt). Het maken van notities en het verzamelen van relevante fragmenten wordt zo wel heel makkelijk, in de megabibliotheek in aanbouw die Google Books is. Zie verder dit bericht.

My Library
Een verwante mogelijkheid biedt ‘My Library’. De ‘Add to my library’-link biedt de mogelijkheid een collectie boeken op te bouwen. Aan de boeken kun je labels toevoegen, een review en een rating. De labels geven een beperkte mogelijkheid om je ‘bibliotheek’ te organiseren. Je kunt de collectie exporteren of als RSS ter beschikking stellen aan collega’s. Zie verder dit bericht.

Popular passages

Bij elk boek in Google Books is nu een rubriekje ‘Popular passages’ beschikbaar. Google zelf omschrijft het als Dive into the meme pool with Google Book Search. De rubriek toont een paar passages uit het gevonden boek die vaak terugkomen in andere boeken. Google’s aankondiging verwijst naar Barthes, wiens woorden over de tekst als ‘a fabric of quotations, resulting from a thousand sources of culture’ tot die zeer populaire passages behoren.

Ik zie deze serie aankondigingen wel als een kleine ‘wake up’-call voor ons letterkundigen. De vraag naar hoe ideeën groeien en circuleren, bijvoorbeeld, was altijd ons domein. Het is duidelijk dat met het zoeken met brute kracht naar woordelijk overeenkomende passages niet het laatste woord over beïnvloeding gezegd is. De bedroevende kwaliteit van Google’s OCR zal ook zorgen dat heel wat verbanden voorlopig verborgen blijven. Het proces van massadigitalisering staat nog in de kinderschoenen, maar wat nu nog niet meer dan een aardigheidje is zal spoedig veel letterkundige studie hopeloos ouderwets maken. (Al komt dat niet alleen door Google).

Geplaatst in digitale bibliotheek, weblog digital humanities

Comments are closed.