The World Digital Library is een samenwerkingsproject van een aantal grote bibliotheken. Het streven is:

“The World Digital Library will make available on the Internet, free of charge and in multilingual format, significant primary materials from cultures around the world, including manuscripts, maps, rare books, musical scores, recordings, films, prints, photographs, archi­tectural drawings, and other significant cultural materials. The objectives of the World Digital Library are to promote international and inter-cultural understanding and awareness, provide resources to educators, expand non-English and non-Western content on the Internet, and to contribute to scholarly research.”

In de World Digital Library wordt samengewerkt door, vooralsnog, de Bibliotheca Alexandrina, de Library of Congress, nationale bibliotheken van Brazilië, Egypte en Rusland, en Unesco.

Hier zijn een paar schetsen van hoe het eruit zou kunnen gaan zien; hier is een gelikte video.

Het wordt echter niet erg duidelijk of hier een serieuze hoeveelheid informatie toegankelijk gaat worden. Men kondigt aan dat een vertaling van materiaal beschikbaar komt. Maar hoe? Worden de verschillende collecties handmatig vertaald? Dan kan het niet om heel veel tekst gaan. Volgens de Independent is de site gebaseerd op het American Memory project, wat gemengde reacties oproept.

Geplaatst in digitale bibliotheek, weblog digital humanities

Comments are closed.