Dan Cohen kondigt een samenwerking aan tussen Zotero (reference manager-plugin in Firefox) en het Internet Archive (Archief van Internet sites en ander erfgoed): het Internet Archive gaat functioneren als Zotero server. Gebruikers van Zotero kunnen hun materiaal (bibliografieën, gesavede webpagina’s, gescande artikelen) opslaan op de Internet Archive site.

Cohen noemt vijf aspecten van de afspraak:
1. er ontstaat een makkelijke manier om materiaal te delen met collega onderzoekers (en tegelijk veilig te stellen tegen verlies);
2. gescande documenten worden door het Internet Archive ge-OCR’d en zo doorzoekbaar gemaakt;
3. doordat documenten resideren op het Internet Archive worden ze bereikbaar voor allen, en krijgen ze een unieke en vaste uri; er kan dus uit wetenschappelijke publicaties duurzaam naar worden verwezen. Er ontstaat zo ook een stabiel platform voor het (gezamenlijk) annoteren van webpagina’s;
4. er zal een mogelijkheid worden gecreëerd om documenten te delen met een groep collega’s, niet met de hele wereld; de hoop is dat na afronding van een project de beperkte toegankelijkheid alsnog kan worden opgeheven;
5. de gelijktijdige doorzoekbaarheid van grote hoeveelheden divers wetenschappelijk materiaal vergroot de kans op wetenschappelijke ontdekkingen.

Over cyberinfrastructuur gesproken!

Geplaatst in duurzaamheid, infrastructuur, software, weblog digital humanities

Comments are closed.