Frans Mensonides maakte in het kader van zijn masterscriptie aan de universiteit van Utrecht een populaire maar gedegen editie van Constantijn Huygens’ Zedeprinten. In de Zedeprinten (1623) gaf Huygens schetsen van 19 beroepen. Mensonides: “Die lessen draaien vooral om wat wij ‘professioneel gedrag’ zouden noemen. Huygens maakt zijn lezers duidelijk, wat ervoor nodig is, een goed professional te zijn, welk beroep je ook uitoefent. Men moet zich met de juiste instelling inzetten voor zijn klanten, zijn gezin, zijn omgeving, zijn vaderland. In Zedeprinten zien we enkele mensen die daar in slagen, maar vooral lieden die louter geld en eer najagen en daardoor hun beroep een slechte naam bezorgen.”

Op de site wordt van elke ‘print’ een vertaling gegeven, en een toelichting op het beroep. Voor de originele teksten wordt verwezen naar de Leidse site waar het dichtwerk van Huygens te vinden is.

Een aantrekkelijk vormgegeven site! Hier is een verdere toelichting.

Geplaatst in editie, renaissance, weblog digital humanities

Comments are closed.