In discussies rond de Wikipeda is de Encyclopaedia Britannica vaak de gebeten hond: duur, oud, respectabel, volgeschreven door grijze hoofden, en toch maar nauwelijks beter dan de Wikipedia die wordt bijgewerkt door mijn buurjongetje – aldus het cliché.

Toch voelt de Britannica kennelijk ook de druk om te moderniseren. Men kondigt aan dat naast de kern-encyclopedie een ruimte komt waar de externe medewerkers extra materiaal kunnen presenteren, en, nog weer wat verderaf, andere gebruikers van de encyclopedie materiaal kunnen toevoegen. ‘Britannica Checked’ zal het label zijn dat de tekst van de encyclopedie zelf onderscheidt van de bijdragen van derden. (Derden kunnen wel suggesties doen voor verbetering, maar die wordt steeds gecontroleerd door de redactie).

Interessant: men kondigt een systeem van beloningen aan voor degenen die inhoud bijdragen. Je kunt daar cynisch over zijn (voor de Wikipedia werken de mensen gratis), maar ook denken ‘alle waar is naar zijn geld’. Wat misschien ook een cynische gedachte is.

Zie ook het bericht van Marie-José Klaver.

Geplaatst in community created content, weblog digital humanities

Comments are closed.