‘Digging into the Enlightenment: Mapping the Republic of Letters’ is een project dat werkt aan visualisatie van correspondenties. Op basis van een database van tienduizenden brieven uit vnl. de 18e eeuw worden patronen in correspondenties zichtbaar gemaakt. Hier een afbeelding van de correspondentie van Voltaire:

republiek-klein

(Klik op het plaatje voor meer details)

Wat hier wordt getoond is een afbeelding, maar de briefwisseling kan ook worden afgespeeld, waarbij in een venster van vijftig jaar steeds per jaar de brieven op de kaart van Europa worden geplaatst (op het plaatje is helaas niet goed zichtbaar dat de kleurige lijnen zijn geplaatst in een kaart van Noordwest-Europa ).  Er kunnen selecties worden gemaakt op correspondent; in plaats van de connecties kan ook het aantal brieven per plaats van verzending/ontvangst worden getoond:

republiek-volume-klein

(Klik op het plaatje voor meer details)

Het vakje rechts onderaan toont nog de de voornaamste personen en plaatsen betrokken in de geselecteerde correspondentie:

republiek-main-klein

Mooi en indrukwekkend. De vervolgvraag is wat mij betreft wel hoe we dit soort plaatjes kunnen inzetten in de ontsluiting van de gegevens. De overzichten van correspondenten en plaatsen zouden aanklikbaar moeten zijn en toegang moeten bieden tot de brieven die in het betreffende jaar uit de betreffende plaatsen of door de betreffende personen zijn verstuurd, en hetzelfde geldt voor de connecties op de kaart. Daarmee kan zo’n visualisatie ook een werkinstrument worden.

Het project is één van de winnaars in de Digging into Data Challenge, samen met projecten die zich richten op muzikale gegevens, toespraken, de collectie data van de Old Bailey en meer buitengewoon fascinerende projecten.

Geplaatst in 18e eeuw, visualisatie, weblog digital humanities

Comments are closed.