Van 11 oktober t/m 11 januari zijn unieke miniatuur-schilderingen uit de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant van dichtbij te zien in het Haagse Museum Meermanno.

Doordat de Rijmbijbel voor restauratie uit elkaar genomen is heeft de bezoeker voor het eerst de gelegenheid om twintig afzonderlijke pagina’s met evenzoveel miniaturen in detail te bekijken. Daarnaast zijn miniaturen uit andere prachtige Maerlant-handschriften te bewonderen die zeer zelden te zien zijn, en o.a. in Berlijn, Brussel en Brugge worden bewaard.

Jacob van Maerlant – een Vlaamse dichter die aanvankelijk ridderromans schreef – voltooide de Rijmbijbel in 1271. In dit boek zette hij de bijbelse verhalen op rijm waarbij hij als eerste de volkstaal gebruikte. Hierdoor werd de bijbel voor veel meer mensen toegankelijk dan tot dan toe het geval was: meestal werden boeken in het Latijn geschreven.

In 1332 werd dit exemplaar van de Rijmbijbel door de kunstenaar Michiel van der Borch voorzien 64 miniaturen. Van Michiel van der Borch is weinig bekend, maar uitzonderlijk is wel dat hij zijn naam onder een paginagroot miniatuur heeft geschreven. Het maakt de Rijmbijbel die in Museum Meermanno te zien is tot het vroegste gesigneerde en gedateerde verluchte handschrift uit de Noordelijke Nederlanden. De Rijmbijbel die Museum Meermanno bezit is een van de rijkst geïllustreerde exemplaren, die bewaard is gebleven.

Bij de tentoonstelling verschijnt de uitgave Maerlants Rijmbijbel in Museum Meermanno. De kracht van woorden, de pracht van beelden, met alle 64 prachtige miniaturen in kleur, alle bijbehorende bijvelverhalen, verteld door Claudine Chavannes, Maerlants Middelnederlandse versregels bij de minitaren, de vertaling van de versregels in hedendaags Nederlands, door Karina van Dalen-Oskam en Willem Kuiper.

Claudine A. Chavannes-Mazel, Maerlants Rijmbijbel in Museum Meermanno. De kracht van woorden, de pracht van beelden. Den Haag (Museum Meermanno), 2008, 164 pagina’s, genaaid gebonden in harde band, € 16,95, isbn 978 90 8123402 1 2

Museum Meermanno Prinsessegracht 30 2514 AP Den Haag Tel 070 3462700 www.meermanno.nl Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur en in het weekend van 12 tot 17 uur.

Comments are closed.