De Massachusetts Historical Society toont als deel van de Thomas Jefferson Papers het manuscript van de Notes on the State of Virginia. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de weergave van dit complexe manuscript. Meest opvallende kenmerk zijn de ingeplakte papierstrookjes waar Jefferson zijn tekst heeft bewerkt. Zie bijvoorbeeld pagina 9, met maar liefst vier van zulke attachments.  De gebruiker kan de strookjes opklappen, neerklappen, verwijderen en terugplaatsen. Erg mooi gedaan is ook de Tutorial, al wordt de gebruiker er wel enigszins infantiliserend toegesproken.

Toch zijn er ook tekortkomingen. De opvallendste misser is dat er geen transcriptie wordt gegeven. De reden is niet dat er geen transcriptie bestaat: voor het zoeken wordt deze namelijk wel gebruikt. Het leidt er toe dat na een zoekopdracht de gebruiker een pagina manuscript te zien krijgt waar hij zijn treffer moet lokaliseren. Onbegrijpelijk.

Ook jammer: het manuscript is gedrukt, en twee drukken staan on line. Het zou een goed idee zijn geweest om niet alleen ergens op een ‘further reading‘-pagina de links naar die drukken te geven, maar bij elke bladzijde van het manuscript een rechtstreekse link naar te plaatsen naar de betreffende gedrukte pagina’s.

Geplaatst in 18e eeuw, editie, weblog digital humanities

Comments are closed.