Historisch-kritische uitgave, verzorgd door P.G. de Bruijn. Monumenta Literaria Neerlandica X,1-3

Info

Gerrit Achterberg (1905-1962) behoort tot de belangrijkste – en zeker ook opmerkelijkste – dichters van de moderne Nederlandse literatuur.  Vanaf zijn debuut Afvaart in 1931 publiceerde hij een dertigtal bundels. In 1949 ontving hij als eerste dichter de P.C. Hooftprijs (voor En Jezus schreef in ‘t zand), tien jaar later werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Van zijn Verzamelde gedichten (1963) werden tot op heden meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht.

Achterberg was een dichter die eindeloos bleef schaven aan zijn poëzie, van de ‘oorspronkelijke kladjes waarop het vers ontstond’ tot ‘in de revisie van de drukproeven’, zoals hij het zelf gezegd heeft. In de historisch-kritische uitgave wordt het ontstaan en de publicatie van de gedichten zo volledig mogelijk gedocumenteerd, in drie delen: Teksten, Commentaar en Apparaat.

De boekuitgave is uitverkocht.

Download deel 1

Download deel 2

Download deel 3a

Download deel 3b