De DBNL reageert op de discussie over het versnijden van boeken en de werkwijze van de DBNL: de reactie benadrukt de relatief bescheiden kosten van de DBNL, de noodzaak van uniforme kwaliteit en van enige redactionele begeleiding.

De andere aankondiging betreft de langverwachte zoekmachine. De zoekmachine wordt aangekondigd als een demo; er zijn in het oog lopende beperkingen. Maar dat neemt niet weg dat we nu
– kunnen zoeken op periode
– kunnen zoeken op genre (ook in combinatie met genre: poëzie uit de achttiende eeuw)
– kunnen zoeken op kenmerken van de auteur (alleen mannen, alle vrouwen uit Amsterdam, alle filosofen uit Alkmaar) (die laatste zijn er (nog) niet)
Het systeem toont automatisch het aantal geselecteerde werken, en het is mogelijk om de geselecteerde titels te tonen; vanzelfsprekend kan in die titels worden gezocht.

De toelichting kondigt een aantal binnenkort te verwachten uitbreidingen aan. De belangrijkste is zonder twijfel de zoekactie te kunnen beperken tot een zelf geselecteerde titel of auteur. Een andere belangrijke wens is onderscheid te kunnen maken tussen de datum van publicatie van een oorspronkelijke werk (bv. een toneelstuk van Vondel) en die van het verzameld werk waarin het is gepubliceerd.

Geplaatst in digitale bibliotheek, weblog digital humanities

Comments are closed.