Karina van Dalen bezocht Digital Humanities 2011. Ze keek ook rond in het Computer History Museum.

Het internationale Digital Humanities congres vond dit jaar plaats in het zonnige Californië, op Stanford University. Van 19 tot en met 22 juni bood DH2011 ruimte aan een breed scala aan lezingen, posters, panels en workshops op het gebied van digitaal en computationeel onderzoek in de Humanities. Behalve inmiddels traditionele onderwerpen als TEI, auteursherkenning en geografische informatiesystemen (GIS) was er ook veel te leren over onderwerpen als het annoteren van afbeeldingen, de tekstanalysesuite Voyeur, ‘augmented reading’, online tekstedities, dynamische digitale poëzie, een heuse taaltijdmachine en nog heel veel meer. De zeer uitgebreide abstracts van de bijdragen  zijn in een handige interface beschikbaar op http://dh2011abstracts.stanford.edu/xtf/search en zullen ongetwijfeld nog velen inspireren tot het gebruik van nieuwe methoden en technieken ook voor letterkundig onderzoek. Het congresdiner vond plaats op een passende locatie: het Computer History Museum in Mountain View.

Karina van Dalen-Oskam