Op woensdag 16 november wordt een nieuwe editie van Bredero’s Proza gepresenteerd.

De editie is bezorgd door Jeroen Jansen (Universiteit van Amsterdam) en verschijnt bij Uitgeverij Verloren. De presentatie vindt plaats in de VOC-zaal van het Bushuis/Oost Indisch Huis, Kloveniersburgwal 48 in Amsterdam, van 15 tot 17 uur.

Het programma bestaat uit drie lezingen (E.K. Grootes, René van Stipriaan en Jeroen Jansen) en de voordracht van enkele prozateksten van G.A. Bredero door acteurs van toneelgroep De Kale (Vastert van Aardenne en Marieke de Kruijf).

De bijeenkomst wordt gevolgd door een borrel.

Flaptekst:

Dat G.A. Bredero (1585-1618) tot onze grootste dichters en toneelschrij­vers behoort, zal niemand betwisten. Zijn prachtige proza is minder bekend. Het wordt hier voor het eerst in zijn geheel bij elkaar gezet. De voorredes bij Bredero’s werk geven veel informatie over literaire denkbeelden en persoonlijke houding. In de redevoeringen, brieven en opdrachten horen we de ontboeze­mingen van een (lyrisch) ‘ik’ die in bloemrijke taal over zijn gevoelens en gedachten spreekt. Bescheiden­heid en beleefdheid behoren tot zijn handelsmerk, maar tegelijkertijd probeert hij doortastend toenadering te zoeken, een wens in vervulling te laten gaan, een vraag beantwoord te krijgen of een afspraakje te maken. In de inleiding bij de editie gaat Jeroen Jansen in op leven, werk en scholing van Bredero en karakteriseert hij zijn proza wat betreft stijl en opbouw. De teksten worden naar de eerste gedrukte uitgave weergegeven, met vertaling in modern Nederlands en toelichting.

 

Bron: Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw

Comments are closed.