Wie iets met literatuur en teksten en boeken doet heeft af en toe een boek nodig. Voor de moderne boekenzoeker is op internet veel, heel veel maar soms ook wel eens iets niet te vinden.

Boeken haal je uit je eigen kasten, je leent ze uit een andere bibliotheek of je koopt ze en voegt ze toe aan je eigen boekerij. Boeken koop je bijvoorbeeld via www.boekwinkeltjes.nl, en dat is een website die vreugde brengt. Zesduizend boekhandelaren, waaronder veel particulieren, bieden daar hun vijfenhalf miljoen boeken aan. Dat is mooi, want dan is er altijd wel iets te vinden. Maar soms is ook wel eens iets niet te vinden. Bij die zesduizend handelaren zitten namelijk soms raadselachtige figuren, waarvan je, bij het zien van de manier waarop ze hun koopwaar aanbieden, meteen denkt: die kan dat beter niet doen.
Ab Antiquarimaat is zo’n merkwaardig boekwinkeltje. Zo’n vijftienhonderdboeken biedt Ab aan, maar of ze ook te vinden zijn voor de zoekende lezer? Het is bekend dat je, als je op Marktplaats porselein zoekt of Jugendstil-aardewerk, je ook even op porcelein of porcelijn en op jugendstill moet zoeken, en ook de zoektermen audentiek en gesigneert willen wel eens voor een verrassing zorgen. Maar dat je ‘!984’ moet typen om het bekende boek van ‘Gerge Orwell’ te vinden, daar kom je niet zomaar op. Er zijn nog meer bekende schrijvers bij Ab Antiquarimaat te vinden: Mario Llosa vergas, H.M. Brinkvan den van, Maryse Code, Jules Veve, V.S. Naipual., Willem Frederik he3rmans, Levi Wemoedt, Toon kort Ooms, Anja Mulenbelt, Margater Atwood, Simon Vesdijk, Valadimir Nabokov, Karel van Reve, Theo Thijsseb, Per Wahnloo, Paul van Loom, Doplf de Vries en Clara Asscher Piunkhof. Ab zelf zegt er zelf dit van: ‘Alemaal beroemde schrijvers’.

Deze of andere auteurs schreven boeken als ‘Ede juiste proriteitenen moderne CFO steld’, ‘De w2etten van de magie’, ‘DeAardtsvaders’, ‘Denend aan sde dood kan ik net leven’, ‘Dev Griezelbus’, ‘De Sfin vavSakkara’, ‘De kleine blondwe dood’, ‘De Heren van Thee’, ‘China in dwe rugzak’, ‘Biljatern om halt tien’, ‘advocaad van de Duivel’. Deze en andere boeken verschenen bij uitgevers als Meulenhof, Meulwenhoff, Associatie voor Coching, Bril, Augutus, Proveteus, va Goot, Kluiman, Kuitman, Stenfort Kroeze -/ters Noordhof, Littektooij, BisinessContact, HolkewmA, h.P Leopoldas’s-Gravenhage, Wereld Bobliotheek, Hijgh&van Ditmar, De Geius, Cantact, Mateau, Readers Degest, De Beezige Bij, Quierido, Polak en van G Amsterdamennep, De Bopekerij en BOhn,Schweltema en Holkema.

Er worden ook nadere gegevens over de boeken verstrekt: ‘Het zijn boeken in een / in clusief verzend kosten’, ze zijn badgoed, Alsnieuw, in zeer goede staatt of in redelijkestaat, je kunt kiezen uit een klein boekeje, een Grootboel en een dikboek, of uit een haqardcover, een zactcover, een peperback of een paperrback, maar soms is de sofkaft of de stokaft beschadigd. De aanbieding van de maand, gok ik even, is het boek dat het moet doen met deze beschrijving: ‘Mazijk V.A.N’. Het verkeert wel in een correct gespelde goede staat en kost acht euro. Een koopje, als je het nodig hebt en ondanks alles gevonden hebt. Soms wordt een boek ook enthousiast aangeprezen, bijvoorbeeld met ‘Een schitterend boek over een prachtig vak!!!’ Het zo gepromote boek heet Baggerdiep en is volgens Ab uitgegeven bij de ‘Koningklijke bibliotheek’. Maar dat is niet zo. De catalogus van diezelfde (nou ja, bijna) KB leert dat Baggerdiep in 1995 werd uitgegeven door uitgeverij De Stroombaan in Papendrecht en verhalen uit de baggerwereld bevat. Beste Ab, als dat zo’n prachtig vak is, dat baggeren, waarom ga je dát dan niet doen?

Jan Gielkens

Comments are closed.