Iedereen is recensent. Was het publiceren van een openbare mening over restaurants, films of boeken tot voor kort voorbehouden aan professionele critici, nu kan iedereen kritieken schrijven. Toch? Een symposium over deze en verwante vragen bij Huygens ING

 

Datum: 1 juni 2012, 13:00 tot 17:30

Iedereen is recensent. Was het publiceren van een openbare mening over restaurants, films of boeken tot voor kort voorbehouden aan professionele critici, nu kan iedereen kritieken schrijven. Voor de literaire kritiek betekent dat een verschuiving van  de nadruk van professionele naar amateurkritiek. Op tal van sites (Recensieweb, forumsites, Twitter, bol.com) geven lezers meningen over literaire teksten. Die meningen kunnen betrekking hebben op in boekvorm gepubliceerde literatuur maar ook op teksten van amateurs gepubliceerd op gedichtensites. Dankzij deze lezersreacties is plotseling een grote hoeveelheid data ter beschikking gekomen om empirisch receptie-onderzoek mogelijk te maken.

In het Nederlandse taalgebied houden verschillende onderzoekers zich met deze digitale receptie bezig. De doelstelling van het seminar ‘Vind ik leuk!’ is onderlinge afstemming van de onderzoeksplannen. Daarbij denken we aan bespreking van

‘Vind ik leuk!’ is een informele bijeenkomst waar geen wetenschappelijke papers worden gepresenteerd maar vooral gedachtenwisseling plaats heeft. Deelnemers zijn in elk geval: Karina van Dalen-Oskam (Huygens ING, UvA), Kasper Nijsen (Huygens ING), Ronald Soetaert (UGent), Thomas Vaessens (UvA), Marc Verboord (EUR), Joachim Vlieghe (UGent), Yra van Dijk (UvA), Peter Boot (Huygens ING).

De bijeenkomst is voor belangstellenden vrij toegankelijk. In verband met de catering is aanmelding bij congres@huygens.knaw.nl verplicht (liefst uiterlijk 25 mei). Wie zijn of haar eigen onderzoek kort wil presenteren wordt verzocht contact op te nemen met de organisatoren van de bijeenkomst, Yra van Dijk (Y.vanDijk@uva.nl) of Peter Boot (peter.boot@huygens.knaw.nl).

 

Voorlopig programma:

13:00 Binnenkomst met koffie, broodjes
13:30 – 15:30 Presentaties
15:30 – 16:30 Discussie
16:30 Borrel

 

Locatie: Huygens ING (Gebouw Koninklijke Bibliotheek, Den Haag)

Meer informatie:
Yra van Dijk (Y.vanDijk@uva.nl) of Peter Boot (peter.boot@huygens.knaw.nl).

Een reactie op “Seminar ‘Vind ik leuk! De digitale receptie van literatuur’”