Ter gelegenheid van de boekpresentatie Het liederenhandschrift Berlijn 190 organiseren het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en de Commissie Middeleeuwse Verzamelhandschriften uit de Nederlanden een colloquium.

De lezingen tijdens het colloquium zullen het handschrift en de liederen vanuit verschillende invalshoeken belichten en het ensemble Trigon zal liederen uit dit handschrift ten gehore brengen.

Het liederenhandschrift uit circa 1480, dat in de Berlijnse Staatsbibliothek wordt bewaard onder signatuur Ms. germ. oct. 190 (kortweg Berlijn 190), is een belangrijke voor de studie van het laatmiddeleeuwse geestelijke lied in de Lage Landen. Het rijke en gevarieerde repertoire biedt een prachtige blik op de Middelnederlandse en Latijnse (berijmde) teksten en muziek uit het religieuze leven in de late middeleeuwen, met het kerstfeest en de verering van Maria als belangrijke thema’s. De muzikale variëteit is opvallend groot: van organum-achtige stukken met de typische stemvoering van de twaalfde eeuw tot jongere werken in de stijl van de ars nova.

In december verschijnt een complete editie van deze bron:
Het liederenhandschrift Berlijn 190. Hs. Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz, germ. oct. 190. Kritisch uitgegeven door Thom Mertens en Dieuwke E. van der Poel (eindredactie), Gisela Gerritsen-Geywitz, Koen Goudriaan, Hermina Joldersma, Ike de Loos (†) en Johan Oosterman, m.m.v. Amand Berteloot. Hilversum, Verloren, 2013. Middeleeuwse Verzamelhandschriften uit de Nederlanden, deel 12

Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad (zaal: Eetkamer)
Programma
15.00 uur ontvangst en welkom prof. dr. Paul Wackers (Universiteit Utrecht)
15.15 prof. dr. Frits van Oostrom (universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht)
15.35 prof. dr. Karl Kügle (hoogleraar Muziekwetenschap, Utrecht)
15.55 dr. Dick Wursten
16.15 Trigon zingt liederen uit het handschrift
16.30 theepauze
16.45 dr. Dieuwke van der Poel (namens de editeurs)
17.00 Trigon zingt liederen uit het handschrift
17.15 aanbieding van het eerste exemplaar van de editie aan dr. Fons van Buuren
Borrel

Deelname is gratis, maar u wordt wel verzocht u komt te melden, per mail bij Dieuwke van der Poel (d.e.vanderpoel@uu.nl)

Bron: Neder-L

Een reactie op “Colloquium ‘Het liederenhandschrift Berlijn 190′”

  1. Otto Vervaart says:

    Geachte redactie,

    in dit bericht ontbreekt de datum van het colloquium, woesndag 11 december 2013. Alvast bedankt voor de aanvulling!

    Met vriendelijke groeten,

    Otto Vervaart