Het Huygens ING en het Letterkundig Museum hebben ambitieuze plannen om het Nederlandstalige literaire erfgoed toegankelijk te maken. Ze bundelen de krachten om op innovatieve wijze grote en kleine verhalen uit de literatuur te vertellen. Niet alleen voor wetenschappers, maar ook voor een breed publiek. Dankzij een subsidie van het Mondriaan Fonds kan dit jaar met de uitvoering van het online programma worden gestart.

Literaire liefdesbrieven, de scheepskist van Slauerhoff, het debuut van Jan Wolkers, stadsgedichten en koloniale vergezichten, en nog vele andere thema’s, schrijvers en literaire gebeurtenissen komen tot leven in een online platform. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden er op een inspirerende en creatieve manier vertaald. Het platform is een initiatief van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) en het Letterkundig Museum en is ontstaan is uit de gezamenlijke drijfveer literair erfgoed zichtbaar te houden.

Het platform wordt een interactieve omgeving waar het literaire erfgoed in een verrassend perspectief wordt getoond, toegankelijk is en gelezen kan worden. De site biedt een veelkleurige staalkaart van grote en kleine, bekende en minder bekende momenten uit de literatuurgeschiedenis, die elk vanuit een eigen creatieve invalshoek tot leven worden gebracht. Bezoekers van het platform kunnen vragen stellen, discussies voeren en actief deelnemen aan de ontsluiting van het literaire erfgoed door middel van crowd sourcing. Aan de hand van de literaire schatten die het Letterkundig Museum bewaart, gecombineerd met het onderzoek dat het Huygens ING uitvoert, willen beide instellingen het literaire verleden laten spreken en van context voorzien. Het platform wordt eind 2015 gelanceerd.

Een reactie op “Huygens ING en Letterkundig Museum starten ambitieus online erfgoedprogramma”

 1. Graag zou ik de aandacht vestigen op het project dat de Stichting Chr.J. van Geel bezig is uit te voeren, te weten een website waarop een overzicht komt van zowel het literaire werk van Van Geel als zijn beeldende werk, alsmede delen van zijn omvangrijke nagelaten archieven. Tevens zullen beeldende kunst en gedichten met elkaar vergeleken worden.
  Het Mondriaan Fonds wees mij, bij navraag, op de mogelijkheden van uw platform, speciaal in verband met ons project.
  Graag zou ik hierover eens met u van gedachten wisselen. De website http://www.chrisvangeel.nl verkeert nog in het stadium van een uitvoerige pilot, maar er staat al heel veel op uit de archieven.

  Wij horen graag van u,

  Namens het bestuur van de Stichting Chr.J. van Geel,
  Elly de waard